follow me....

Saturday, July 23, 2011

mi berkuah.....

ok see..mi diatas..aku xda nama untuk mi ni..so aku namakan dia "mi berkuah"...hahahahaha..ntah la mi rebus ke..mi kari ka apa.....kira mi resepi sendiri la...
bahan2???

  1. mi kuning
  2. ayam sebelah
  3. serbuk kari daging/ayam
  4. ubi keledek(b ketul)  / ubi kentang
  5. fish cake /fish ball
  6. carrot
  7. tauhu
  8. tauge
  9. sawi
  10. barang2 menumis (bawang putih/merah, bunga lawang)
  11. perasa tambahan
  12. daun sup/bawang
  13. bawang goreng

zoooooooooooooommmmmmmmmmmmmmmmm
 cara masak:

langkah 1 :
  • potong segala bahan2 seperti ayam,bawang, ubi keledek...
  • ubi keledek tu rebus dulu...kalau rasa ubi keledek kurang tambah sikit ubi kentang...
  • fish cake n tauhu goreng garing....
langkah 2 : 
  • "blend" ubi yg telah lembik selepas direbus...
  • dalam masa yg sama leh la celur sawi + tauge....
  • telur jgn lupa rebus gak
langkah 3 :
  • tumis bawang , bunga lawang...
  • dah naik bau masukkan serbuk kari , then tambah air ckit je...bila dah nampak kari pecah minyak ckit masukkan ayam.. biar air ayam tu keluarkan air dia...klu nmpk kering pandai2 masuk air ckit
  • tunggu  ayam dah naik putih...masukkan ubi keledek yang dikisar....
  • oppsss...carrot jgn lupa masuk plak...
  • masukkan air mengikut kesesuaian hidangan
  • ***masa ni kalau nampak kurang pekat leh la tambah ubi kentang plak ka*** buat la apa2 yg anda rasa pekat...kakkakaka
  • masa ni masukkan la segala perasa tambahan..nak masuk perasa ayam ka..hilal ka...apa2 je la....garam pun jangan lupa....
  • then tunggu sampai mendidih...dalam masa nak mendidih ni ambik daun sup masukkan ckit...baru bau wangi....
  • then tutup api....
nyummmm
dah masak apa lagi hidangkan la...jgn lupa taburkan diatas tu dengan fish cake,tauhu,daun sup,bawang goreng n telur....

**maaf la ye kalau resepi berterabur**pandai2 la nak masuk yg mana dulu pun yg penting masak....

No comments:

Post a Comment