ok see..mi diatas..aku xda nama untuk mi ni..so aku namakan dia "mi berkuah"...hahahahaha..ntah la mi rebus ke..mi kari ka apa.....kira mi resepi sendiri la...
bahan2???
- mi kuning
- ayam sebelah
- serbuk kari daging/ayam
- ubi keledek(b ketul) / ubi kentang
- fish cake /fish ball
- carrot
- tauhu
- tauge
- sawi
- barang2 menumis (bawang putih/merah, bunga lawang)
- perasa tambahan
- daun sup/bawang
- bawang goreng
zoooooooooooooommmmmmmmmmmmmmmmm |
cara masak:
langkah 1 :
- potong segala bahan2 seperti ayam,bawang, ubi keledek...
- ubi keledek tu rebus dulu...kalau rasa ubi keledek kurang tambah sikit ubi kentang...
- fish cake n tauhu goreng garing....
langkah 2 :
- "blend" ubi yg telah lembik selepas direbus...
- dalam masa yg sama leh la celur sawi + tauge....
- telur jgn lupa rebus gak
langkah 3 :
- tumis bawang , bunga lawang...
- dah naik bau masukkan serbuk kari , then tambah air ckit je...bila dah nampak kari pecah minyak ckit masukkan ayam.. biar air ayam tu keluarkan air dia...klu nmpk kering pandai2 masuk air ckit
- tunggu ayam dah naik putih...masukkan ubi keledek yang dikisar....
- oppsss...carrot jgn lupa masuk plak...
- masukkan air mengikut kesesuaian hidangan
- ***masa ni kalau nampak kurang pekat leh la tambah ubi kentang plak ka*** buat la apa2 yg anda rasa pekat...kakkakaka
- masa ni masukkan la segala perasa tambahan..nak masuk perasa ayam ka..hilal ka...apa2 je la....garam pun jangan lupa....
- then tunggu sampai mendidih...dalam masa nak mendidih ni ambik daun sup masukkan ckit...baru bau wangi....
- then tutup api....
nyummmm |
dah masak apa lagi hidangkan la...jgn lupa taburkan diatas tu dengan fish cake,tauhu,daun sup,bawang goreng n telur....
**maaf la ye kalau resepi berterabur**pandai2 la nak masuk yg mana dulu pun yg penting masak....
No comments:
Post a Comment