follow me....

Sunday, October 30, 2011

Malam yang bosan…….


Malam yang bosan…….
Xtau nak wat pa…perut tiba-tiba lapar walaupun baru je makan kul 7 td..sekarang  kul 10 dah lapar..so buka peti ada mi basah..so apa lagi goreng…ni la hasil campak2 aku dalam 10 minit……..



zoommmmmmmmmmmm

lets go!!

Thursday, October 27, 2011

keja makan


Dah kat umah memang keja makan ja………
Petang ni tak tau nak wat pa……
So ada burger n roti burger cap gardenia…so apa lagi buat la…niat nak wat kat diri sendiri..sekali banyak plak tempahan………dr my bro le!!!



 jommmmmmmmmm!!!!!

Wednesday, October 26, 2011

Bila musim cuti


Bila musim cuti sekolah aku sebagai perempuan bujang yang ayu dalam rumah ni kena kerah tenaga dengan abangku untuk memasak…..apa  lagi…sotong goreng tepung dia la..suka sangat benda ni…alang-alang dah buat ni buat skali udang celup tepung..rasa x lengkap la plak tak da benda berkuah…so tomyam la paling sesuai tuk lengkapkan hidangan ni……..





yummmmmmmmy!!!

Monday, October 24, 2011

Cantik

Cantik gila bunga kantan ni..kembang cun melucun…ni buat aku xtahan nak wat laksa…




so apa lagi menu hari ini…laksa……..

Tuesday, October 18, 2011

a part of life

There are sometimes friends are everything for us..

Mimpi Yang Sempurna



MIMPI YANG SEMPURNA by KAMI.....
mungkinkah bila ku bertanya
pada bintang-bintang
dan bila ku mulai merasa
bahasa kesunyian
salahkah aku yang berjalan
dalam kehampaan
terdiam, terpana, terbata
semua dalam keraguan
aku dan semua yang terluka karena kita
aku kan menghilang
dalam pekat malam
lepas ku melayang
biarlah ku bertanya pada bintang-bintang
tentang arti kita
dalam mimpi yang sempurna

Sunday, October 16, 2011

TPM nak datang

sempena kedatangan TPM a.k.a Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran Malaysia, saya dan rakan-rakan sekelas telah dikerah tenaga menghasilkan mural didinding kosong di IPG ni...


ni dekat court tenis...saje edit buat efek macam ni..nak nampak kepanjangan mural KAMI...
ni plak depan gate utama IPG sebelah kanan...pic edit by nina...
ni depan gate utama sebelah kiri........pic by nina....
nak tengok lebih banyak go to blog KAMI

Saturday, October 15, 2011

aku anak seni...........

gambar masa buat mural

                             aku anak seni!!
                             aku pegang pensel.....
                             aku pegang warna pensel.....
                             aku kenal charcoal.......
                             aku kenal soft pastel.........
                             aku guna cat air...
                             aku guna cat minyak.......
                             semuanya kerana aku anak seni......


                             kerana aku anak seni aku kenal semua.....
                             aku kenal syed ahmad jamal.....
                             aku kenal latif mohidin........
                             aku kenal ibrahim husin........
                             aku kenal pablo picaso.....
                             aku kenal jackson pollock.......
                             aku kenal claude monet..........
                             semuanya kerana aku anak seni........

                             kerana aku anak seni jugak......
                             aku tahu seni itu indah........
                             seni itu perlu keikhlasan.......
                             seni itu perlu kesabaran.........
                             yang pasti seni itu tiada silap.......
                             itulah seni........

*************bangga jadi anak seni selama di sini *************

Friday, October 14, 2011

Hanya setahun lagi…

Sedar tak sedar dah 4 tahun setengah kita bersama…..disebabkan kebosanan aku saja gatal tangan menulis satu kata-kata panjang untuk kawan-kawanku...nak kata puisi aku xpandai nak menulis ni....so ni kira macam ayat mengarut aku la.....yg penting aku ikhlas tujukan buat kawan-kawanku....aku ada jugak masukkan dalam blog kelas......senang kawan-kawan nak baca........BLOG KELAS KAMI
 ********************************************
Hanya setahun lagi..
Kita bersama…..
Kemudian masing-masing keluar mencorak kehidupan sendiri….
Entah apa kan akan jadi pada kita semua…
Mungkin ada yang bertunang, kahwin, malah ada yang ada anak nanti…
Itu kisah 2 3 tahun selepas keluar…
Kalau dah 10 tahun apa akan jadi…mungkin ada gak beralih arah jadi pensyarah mungkin…..

Kawan…
Lagi setahun lagi kita bersama….
Di penghujung perjuangan ni  kita asyik mengimbas kenangan lama…
Dari minggu orentasi sehinggalah sekarang…
Ada yang dimarah…digertak…..mengalir air mata ketakutan…
Ada yang jatuh…bukan jatuh menyembah bumi..malah jatuh hati….
Itu baru kisah orentasi…..

Kisah zaman persediaan….
Ada yang bermasam muka…
Ada yang terasa sana terasa sini…
Sampai sesi luahan rasa menjadi penutup segala ketegangan….
Ala-ala sesi pengadilan kan masa tu….
Macam di mahkamah pun ada…
Ada yang marah, kecewa,terasa,terguris…
Tapi semua tu berhasil sampai bercucuran air mata membasahi pipi…
Tapi Alhamdulillah semua tu air mata keinsafan…
Yang membawa kita membina ukhuwah yang lebih utuh…

Dah masuk tahun 1…
Semua dah  matang, kacak dan bergaya…
Makin senior la katakan…
Perangai tetap dengan kecoh dan riuh rendah..
Masa ni ahli kita makin bertambah…
Ada seorang puteri menggenapkan kita menjadi 20….
Lengkap menjadi sebuah keluarga berayah dan beribukan pensyarah disini…..

Dah masuk tahun ke-2 …
Terus matang….kacak dan bergaya…
Bertambah-tambah senior….
Macam-macam kenangan dicipta…
Dari hingusan dah mula tunjuk belang…
Bertambah senior kan…
Junior dah bercambah….

Dah masuk tahun ke-3…
Dah berwibawa..berdedikasi….berwawasan..
Dah jadi guru katakan..
Tapi guru praktikum…
Dah macam-macam pengalaman kita dapat kan…
Dari sekolah yang cantik..buruk…besar kecil..
Cikgu yang baik..cantik..sombong…peramah …malas…semua ada…
Murid pulak macam-macam..
Dari yang bijak,nakal,malas hinggalah yang busuk…wangi….
Kita redah ja kan..
Asalkan lulus praktikum…
Biar bersengkang mata tulis “diari” untuk mengajar…
Kita tak pernah kisah..
Walaupun sebenarnya kita sebenarnya MALAS….
Tapi demi LULUS atau mungkin A kita kejar semua tu….

Lagi setahun lagi…
Ayuh kawan-kawan kita ciptakan segala kenangan yang indah…
Mari kita lakarkan senyuman…
Mari kita guriskan kenangan
Mari kita warnakan persahabatan
Biar menjadi lukisan teragung dalam hati kita...
Agar menjadi ikatan yang kukuh selamanya…… 

p/s : ini bukan puisi bagai ye... contengan sajo.....

Thursday, October 13, 2011

MUKA BUKU....

Kita berkenalan hanya dalam laman muka buku
Kau hantar pesan dan suruh aku terima kamu
ooh.. Hati ku rasa sesuatu..

pernah dengar x lagu diatas....bersepah kan dekat radio..dah naik muak rasa...

aku x nak amik kisah pasal lagu tu cuma nak amik tajuk buku tu CINTA MUKA BUKU.....


ramai ke orang yang bercinta melalui muka buku ni.....
ramai je kan....ada yang mula bercinta kenal2 kat cini...yang tu aku tak mau amik port la...

aku nak cakap pasal "MESRA" di MUKA BUKU....

perasan tak bila kat muka buku or FB kita tengok org siap muah..cyg...yg bagai kan....
hurmmmm mesra tu....bg ak tak salah pun cuma biar lah berpada...kalau sekali sekala boleh la tahan..tu pun orang yang tengok naik bosan..mana tak kan bila buka je fb home naik la "aku rindu dia"..."aku sayang dia"..hari ni keluar dengan sidia, dia cakap...bla..bla....out with my love..bla..bla....apa anda rasa kalau setiap hari kat home naik status org yang sama dan tujuan yang sama...macam tak bes kan........sometime rasa benda tu sepatutnya privacy tapi mesti ke di publickan begitu meluas...tapi ikut suka cara pasangan tu la kan..mungkin tu cara diorang..up to them la...huhuhu..

ok tak mau cakap pasal MESRA pasangan...

nak cakap pasal kawan-kawan plak...

pernah tak anda cuma kenal kawan tu kat fb je..tp teramat mesra....cakap macam kenal bertahun...kalau satu post berjela-jela komen dia...hahahahhaha.....ak pun dah jadi cam tu la.....

aku selalu terfikir kalau jumpa real macam tu ke kita berbual ye??

yang bes dulu musuh masa sekolah..tapi dalam fb mesra gile...

inilah kuasa FB....
yang jauh semakin dekat
yang pahit semakin manis
yang musuh jadi sahabat


tapi kena hatu-hati jugak fb ni..kerana FB mungkin membawa kepada banyak salah faham....jadi hati-hati ye..ini ingatan untuk aku jugak

Wednesday, October 12, 2011

1010

1010…

It’s my number………….
101011 genaplah umurku 22 tahun..wah sudah meningkat dewasa ye….
Sempena itu aku panjatkan doa kepadamu ya Allah…

·         Jadikan lah aku insan yang taat kepadamu
·         Berikanlah aku kebahagiaan di dunia dan akhirat..
·         Jadikanlah aku anak yang solehah kepada ibu dan arwah ayah…
·         Semoga usiaku dipanjangkan
·         Semoga suatu hari aku ditemukan dengan jodoh yang terbaik dalam hidupku…………

Apa yang special di hari ulangtahun kelahiran ku…tak de apa pun..biasa la dah tua-tua ni kan..
Apa-apa pun ucapan daripada semua yang paling bermakna..

Seperti biasa sejak 2006 orang pertama yang akan wish my birthday of course my dear….thanks dear..love u…
then kawan2 dari sekolah aku…my best fren jirah sanggup tunggu pukul 12 untuk wish sedangkan dia jenis tido awal..tq sgt..

jaja yang ketuk bilikku..

elianto...
rakan-rakan di FB…

rakan-rakan yang mesejku…

yang paling bermakna jugak ucapan besday dari my mom…walaupun ucapannya seperti biasa “ selamat hari jadi..semoga panjang umur dimurahkan rezeki”..tapi aku tetap terharu….mak tetap menanyi selamat hari jadi tuk aku…love u……

juga buat abang2 n kakak2ku..lov u all….           

thanks yang beri hadiah........
dari epul n im

panda n beg dari epul...beruang dari im....

koleksi hadiah bersday yg muat diletakkan diatas almari..semua dari elianto marcelo...



Friday, October 7, 2011

GAME apakah ini??TIDAK!!!

Bf : Kita main satu game nak tak ?

Gf : Game apa ?

Bf : Mcam ni , esok awak tak paya contact saya . Mksudnya tak paya text call or apa apa yng berkaitan lah . Saya pun buat mcam tuu dkat awak okay ? Kita tgok spea menang .

Gf : Okay !


Esoknya , si Gf terpksa lah than rindu dkat Bf . Mengenangkan yng ni satu permintaan , si Gf cuba kuatkan hati .

Keesokkan harinya , si Gf call si Bf . Tapi tak dijwab . So si Gf pegi dkat ruma Bf dia . Di luar ruma ,rmai orng . Dia mula rasa pelik then trus msok ke ruma . Sekujur tubuh terbaring kaku di tnga ruma . Dan tubuh tuu adalah jasad si Bf yng dah meninggal . Mak si Bf pun bagi surat dkat GF .

Surat yng bertulis :

Sayang , smlam awak dpat hdup sehari tnpa saya . Saya pasti esok dan seterusnya pasti awak dpat hdup bhagia tnpa saya . Love you ♥

Tuesday, October 4, 2011

Ada peningkatan!!

sila tengok gambar diatas dengan gambar dalam post sebelum ni...

well done ilah...teruskan usaha anda!!
ILAH BOLEH!!!


Wednesday, September 28, 2011

birthday boy!!

hari ni afif dah genap 4 tahun...
selamat hari ulangtahun keputeraan..
semoga menjadi anak yang baik kepada mama dan abah...
love u baby!!


Sunday, September 25, 2011

RINDU DAN BENCI MENJAWAB!!!

Cikgu          : Benci ?
Benci           : Saya !

Cikgu          : KASIH ?
Murid2        : Tak Hadir Cikgu

 
Cikgu          : SAYANG ?
Murid2        : Sakit Cikgu

Cikgu                 : CINTA ? CINTA mana ?
RINDU & BENCI  : Cinta Pulang Cikgu

Cikgu : Kenapa ?

Serentak RINDU & BENCI Menjawab : 

Kerana CINTA Tak Akan Pernah Hadir Tanpa KASIH & SAYANG....
(^_~)  
♥♥♥♥♥♥♥♥♥


HUJAN!!

butir-butir halus mula jatuh...
jatuh menimpa atap.....
semakin lama semakin banyak....
lalu basah membasahi bumi...
mengalir menyuburkan bumi

itulah HUJAN....


yaaa....HUJAN telah turun membasahi bumi..

diawal pagi sebegini....

arggghh..kuatkah aku melawan nafsu tidur ku kerana selonggok tugasan sedang menantiku...
arggghhhh pedulikan semua itu...kain merah ditarik menutupi badan ini...lantas meneruskan mimpi indah ditemani rentak hujan yang sedang berdendang hebat di luar sana.....

kesimpulannya...baik aku tidur dari buat kerja ni!!!

Tuesday, September 20, 2011

STRAWBERRY....

 nyummmy!!!sedap x tengok strawbery di atas....
kepada pemerhati jangan mudah tertipu dengan kesedapannya...
skali tengok macam terliur kan...
sebenarnya memang terliur...
kalau rasa biasa2 je.....

ok nama benda comel diatas ni adalah "Fresh Strawberry Chocolate "..harganya rm8.00....dekat raju's strawbery farm...mahal ke x ah??..dalam tu ada 7-8 biji rasanya...saiznya agak besarla..rasanya manis la jugak..yg besnya cream diatas tu...kira macam ala2 siti nor haliza + datuk K la ckit kan makan strawberi coklat ni...kakakkakaka...bajet!!


Strawberry Pancake with Chocolate sauce

dikesempatan pergi cameron ni aku sempat menghabiskan masa g memetik buah strawberry sendiri...harganya masuk rm20 then boleh petik 1/2 kilo strawbery...so masa dalam ladang tu kalau lalu nak makan buah tu hentam je la...xda racunnya sebab tengok orang lain slumber je memetik n makan..tapi aku x terasa lak....

strawberry...

keadaaan ladang buah
kami memetik buah...
ok dah..nak cita pasal strawberry je.........tapi nak cita gak cameron dah x sejuk....

*****TQ kerana menjadi sahabat yang terbaik + kekasih yang mencintaiku*****

JODOH PERTEMUAN AJAL MAUT DI TANGAN TUHAN
kita hanya merancang Allah yang menentukan...
 nasib seseorang hamba Allah tidak akan berubah melainkan dia sendiri mengubahnya

usaha + tawakal = insyaallah BERJAYA!!!

Friday, September 16, 2011

KICAP + LIMAU KASTURI

aduyai batukku ni dah mencecah 2 minggu..tapi masih belum sembuh...ubat dah nak habis botol ke-2...setiap malam masih menderita batuk..bangun pagi sakit gila bahagian paru-paru dan perut sebab batuk terlalu banyak....mak dah risau...setiap hari cal....minum air banyak2...p amik ubat....ibuku sayang...semua tu dah buat...
semalam mak bagi plak petua baru...


TADDDDDDDAAAAAAAAAA...

kicap + limau kasturi.....


Caranya:
                    1. Tuangkan satu sudu kecil kicap
                    2. Campurkan dengan sebiji pati limau kasturi
                    3. Kacau dengan menggunakan jari kelingking sambil berselawat 3 kali
                    4. Terus minum.

semalam dah cuba...sedap jugak..ada masam2 gitu..kesannya...batuk kering yang sakit kerongkong dah berkurangan..tapi batuk masih ada.........


Sunday, September 11, 2011

anak-anak......

zaman kanak-kanak memang bes kan...rasa rindu pada zaman itu..zaman main terutamanya main pondok-pondok...ingat lagi main masak-masak...macam2 masakan..yang paling bes ambik pasir jadikan beras...pastu g la kutip daun2 kat tepi2 umah jadikan lauk pauk nya...las skali buat majlis hari jadi..tau hari jadi sapa??hari jadi ayam...hahahha...tersenyum bila kenangkan balik kenangan tu

TAPI!!!
budak2 zaman sekarang??hurmm mana ada nak main-main macam ni...main  masak2 pun guna dapur periuk yang plastik..segala lauk pauk guna plastesin...apa kelas kan....tu pun kalau main...kalau x diorang main playstation..FB...Twitter....game...yag tu la paling popular....

anak-anak buah aku pun sama je..mana nak main kotor ni..macam x mencabar rasa hidup kan.....main pun segala mainan dalam rumah...bila nak main pasir ke petik bunga sikit..ada ja mulut berbunyi.."haipp!!jgn main..kotor!!"...."haipp!!banyak kuman!!

so budak pun jadi takut nak main....

masa kami dulu x ditegur ke??apa x nye...kena je marah..tapi belasah je...kalau x main x kan nak terperap dalam rumah..mana mak ayah nak beli mainan berlonggok-longgok....duit tak berkepuk dalam poket..so benda2 kat luar la jadi penghibur....


auni..

auni..anis...afif



ni baca buku...
ok la...saja je tak de keja nak buat....tiba2 terfikir pasal anak-anak buah dirumah..terus terkenang zaman kanak-kanak

Saturday, September 10, 2011

pertunangan irine nadia marcello



kebosanan yang teramat nih..mau buat kerja malas teruk...so buka FB jumpa video upload by nadia...wah video pertunangan irine nadia....i like this video.....korang cuba la tengok video ni memang si irine ni comel kan..sapa yg dah lama dalam berblogging ni mybe kenal....klu x try la blog dia...http://irinenadia.blogspot.com/...memang comel2 je pic dia ni...dia jugak ada blogshop tau http://irinesweethouse.blogspot.com..irine antara dealer catalyst products n beberapa product lain yg bes....

bes gak lagu dalam video ni Rhythm of Love - Plain White T's

Friday, September 9, 2011

JANGAN BERSELIMUT!!

hoi2...
hari ni x pegi kelas...puncanya aku telah dilanda "DEMAM" semalam dan berlanjutan ke pagi...tapi lepas bangun ni dah rasa sihat dah...cuma kepala ni masing memusing..badan dah xpanas pun....semua ni gara2 aku batuk yang teruk....
google search

menurut  sumber http://www.infosihat.gov.my/penyakit/Dewasa/Demam.pdf  yang aku baca demam ni berpunca daripada jangkitan virus seperti selsema, sakit tekak, sakit telinga,cirit birit, denggi, dan HIV. Juga Jangkitan bakteria seperti radang appendiks, jangkitan pada paru-paru (pneumonia), batuk kering (TB) dan jangkitan pada selaput otak (meningitis)...

hurmmm ini lah yang terjadi padaku...

dalam info ni jugak aku ada terbaca pasal macam mana rawatan demam di rumah : 
  1. Jika demam itu tidak teruk tiada rawatan yang diperlukan
  2. Minum air atau cecair dengan kerap utk menambah kehilangan bendalir dalam badan.
  3. Makan makanan ringan dan mudah hadam seperti sup
  4. Cuba mandi dengan menggunakan air panas suam untuk meredakan demam.
  5. Berpakaian longgar, jangan berselimut kerana ini akan meningkatkan suhu badan.
  6. Makan ubat seperti paracetamol dengan jumlah yang tepat untuk meredakan demam

kalau tengok info ni memang kebiasaannya kita buat di rumah..cuma ada info ke-5 tu aku dah tersalah konsep la ye...info ni cakap jangan berselimut....tapi aku memang berselimut bukan main..sebab masa aku kecik mak aku kata berbungkus dalam selimut biar sampai keluar peluh...so aku pun buat benda yang sama...rupanya dengan berselimut dia akan meningkatkan suhu badan..patut la semalam lepas berselimut aku rasa sangat panas...bahang gile seluruh badan..bila aku buang selimut sejuk pulak..adoyai.....


ini la terjadi kepaku....kejap panas kejap sejuk..batuk sampai muntah...aduss....so aku doakan semoga aku sihat..