tengok2...kenal x apa....ha ni la kuih cara.....ha duk kat umah sewa ni macam2 dicubanya tau...ni giliran kuih tradisional lak..KUIH CARA....hari tu g jalan2 di centre point...skali ternampak plak acuan kuih cara ni..hurmmm apa lagi beli la....nak buat kuih ni plak senang..tapi berminggu2 la duk kat umah smpai la minggu ke-2 puasa baru la sempat buat.....yang pasti ni antara kuih yang mudah + cepat....
bahan :
- tepung gandum
- daun pandan
- santan
- garam
- gula
cara-cara mau buat :
- blend daun pandan untuk mendapatkan airnya yang berwarna hijau..xmau no guna pewarna2 ni...x mesra alam la....do apa lagi petik je daun pandan auntie cina sebelah umah ni...
- masukkan tepung gandum dalam bekas...
- then masukkan air pandan yang ditapis ye..jangan masuk sekali serdak2 pandan tu...jgn banyak dulu ckit2...
- then masukkan plak santan....saya guna santan kotak kecil cap ayam brand tu..harganya 2.50...hahaha..masukkan semua pun xpe..
- gaulkan sehingga sebati....
- kalau rasa terlalu keras..tambahkan lagi air pandan..kalau rasa terlalu cair macam air..masukkan sedikit tepung....
- dia punya kecairan tu pandai2 la agak...kalau pekat ckit n byk tepung jadi la liat ckit..kalau cair ckit so akan gebu gitu....
ni la hasil bancuhan saya |
tuangkan dalam bekas acuan tu..bila semua lubang dipenuhi..masukkan gula di tengah2 kuih tu... |
then amik tudung periuk tutup..supaya masak bahagian atasnya.. |
sekarang buka...ha!!dah masak..... |
JENG!!JENG!!
sedia untuk dimakan!! |
**** SALAM RAMADHAN *****
No comments:
Post a Comment