follow me....

Sunday, February 6, 2011

KEK BATIK


disebabkan kebosanan kat rumah saya pun buat la kek batik...ala kek yang orang selalu cakap senang tu..tak payah bakar..gaul-gaul je..bahan pun simple...rasa las buat kek ni masa nak daftar masuk ipg..julai 2007...wah lama kan...masa tu buat macam tak jadi..tapi bawak datang maktab jaja n mira cakap sedap..ishh macam pelik ja..so di saat keboringan disebabkan sema orang bekerja aku pun mengasah balik bakat membuat kek batik...

ni la kek batik aku buat
mesti nak tau bahan-bahan kan:ni dia...
  • 1 bungkus (350g) biskut marie
  • Setengah buku butter
  • 2 biji telur
  • 1 cwn serbuk koko
  • 1/2 cwn milo
  • 1 cwn air
  • 3/4 cwn gula
ni kira resepi asal yang aku ikut...tapi dah diubah sikit...
aku tak gunakan milo tapi menggunakan coklat masakan...serbuk koko guna separuh je...
saja nak test guna coklat masakan..kebetulan ada lebihan masa buat kuih raya..coklat masakan kan dah manis..jadi gula yang aku guna hanya 1 sudu je...telur pun guna satu je..takut tak jadi...kadang-kadang berketul...

ni plak cara nak buat kek :
  1. patahkan biskut
  2. dalam periuk/belanga yg besar, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
  3. masukkan butter,kacau sampai butter cair
  4. kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
  5. masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
  6. masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang

ni la hasil yang ditekan-tekan sebelum dimasukkan dalam peti

potong dan simpan dalam tupperware...
akhirnya menjadi gak kek batik saya setelah sekian lama tak buat..yang ni kira tekak dan lidah saya dapat menerimanya..tak macam masa mula buat masa zaman sekolah dulu..hehehee ...so, aku akan guna resepi ni sampai bila2 kot..
  • 1 bungkus (350g) biskut marie
  • Setengah buku butter
  • 1 biji telur
  • 1 /2 botol  serbuk koko(yg cap bunga raya rm2.00 sebotol)
  • guna coklat masakan ikut kehendak (ganti milo)
  • 1 cwn air
  • 1 susu teh
  • sedikit esen vanila(takut bau telur)

close-up...nyummmmyyy...
saya nak ikut kelas buat kek la...nak belajar buat kek yang lagi  bes...kek batik ni mudah sangat kan...hehehehe..blagak plak!!

4 comments:

  1. my favourite..t tolong buatkan k..teringat kat abg mat..time sekolah dulu dia bawak..hihi

    ReplyDelete
  2. hehhee..suke eh.
    try la buat senang je

    ReplyDelete
  3. hihi..sgt2 suka..dah save resipi kak ilah ni..kui3

    ReplyDelete